Bitumineuze daken

Bitumen dakbedekking, ook wel bitumineuze dakbedekking genoemd, is de populairste dakbedekking voor platte daken in Nederland. Was bitumen ooit het residu van gedestilleerde aardolie, tegenwoordig is het een speciaal geëngineerde grondstof. Het zorgt voor de belangrijkste eigenschap van dakbedekking: blijvende waterdichtheid. Het is een plastisch materiaal – vervormbaar als de temperatuur oploopt – en heeft een goed hechtend vermogen. Dakbanen zijn er in hoofdlijn in twee typen: APP-gemodificeerd bitumen en SBS-gemodificeerd bitumen.
APP

APP-gemodificeerd bitumen. APP staat voor Atactisch PolyPropyleen dat ontstaat bij de fabricage van polypropyleen. Door de toevoeging van APP is het bitumen makkelijker te verwerken, krijgt het een hoge temperatuurstabiliteit en is makkelijker te verwerken. Het vergt later minder onderhoud en is geschikt voor recycling. Bitumen met APP is zwart of gemineraliseerd.

SBS
SBS-gemodificeerd bitumen. SBS staat voor Styreen Butadien Styreen, een synthetisch geproduceerd rubber. Door de toevoeging van SBS krijgt het bitumen een lager verwekingspunt, verhoogt de elasticiteit en zorgt voor een betere hechting. Bitumen met SBS dient te worden beschermd tegen UV-straling en is daarom altijd afgewerkt met mineraal of granulaat (verkrijgbaar in allerlei kleuren).

Het belangrijkste verschil tussen beide soorten dakbedekking is dat SBS elastischer is dan APP. Hierdoor is dit materiaal geschikter voor flexibele draken en sterke hechting. APP is daarentegen zeer goed bestand tegen UV-straling en hoge temperaturen.
De levensduurverwachting van beide producten bedraagt circa 15 jaar. Eén en ander is afhankelijk van onder meer het gekozen dakbedekkingssysteem, de ondergrond, de gebruiksbelastingen, de afwatering en het levensduurondersteunende onderhoud.

Universal

Universal dakbedekking bestaat uit een POCB-compound. POCB staat voor Poly-Olefine Copolymerisaat Bitumen versterkt met glasvezel en polyester. Het resultaat is een ijzersterk, beloopbaar, flexibel en zeer stabiel éénlaags dakbedekkingsysteem dat UV- en weerbestendig is. Door de geringe laagdikte - slechts 3,2 millimeter - is het gebruik aan grondstoffen per m² minimaal. En door de combinatie van laagdikte, sterkte en flexibiliteit laat het zich heel goed in details verwerken. Naast de normale Universal dakbaan, is het product ook verkrijgbaar in een wortelstop (WS) en zelfklevende (SA) variant te verkrijgen.