Zonnepanelen

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Misschien is het u al eens opgevallen dat er fonkelende blauwe zonnepanelen zijn, volledig zwarte zonnepanelen en zonnepanelen die flinterdun zijn. Deze verschillende soorten zonnepanelen hebben allemaal een eigen naam en natuurlijk ook specifieke eigenschappen.

Er zijn monokristallijn zonnepanelen verkrijgbaar, polykristallijn zonnepanelen en amorf zonnepanelen. Een zonnecel bestaat voor een groot deel uit silicium. De manier van fabricage bepaalt wat voor type zonnecel ontstaat na het productieproces.

Monokristallijn
Monokristallijne zonnecellen bestaan uit siliciumschijven die in hun geheel uit monokristal zijn gezaagd. De cellen zijn egaalblauw of zwart. Monokristallijne zonnecellen zetten tot 20% van de zonne-energie om tot elektriciteit. De levensduur is vrijwel onbeperkt, doorgaans gaat men uit van een levensduur van 25 tot 30 jaar. Het productieproces is tijdrovend en duur. Wanneer u weinig ruimte heeft en toch zoveel mogelijk zonne-energie wilt opwekken is het aan te raden om voor monokristallijn zonnepanelen te kiezen.

Polykristallijn
Polykristallijne zonnecellen hebben min of meer dezelfde eigenschappen als monokristallijne zonnecellen. Beide worden van hetzelfde materiaal gemaakt. In tegenstelling tot monokristallijne zonnecellen worden polykristallijne zonnecellen echter niet uit één stuk silicium gemaakt, maar uit kleine stukjes silicium. Die stukjes worden samen gesmolten tot grote blokken en vervolgens gezaagd op de gewenste celgrootte. Polykristallijne zonnecellen zijn dan ook te herkennen aan een blauw/zwart schervenpatroon. Het productieproces is eenvoudiger en goedkoper dan bij monokristallijne zonnecellen. Daartegenover staat dat het energetisch rendement lager is: 14 tot 16% van het zonlicht dat op deze zonnecellen valt wordt omgezet tot electriciteit. In Nederland worden voornamelijk polykristallijne zonnecellen verkocht. De levensduur van polykristallijne zonnecellen is vergelijkbaar met de levensduur van monokristallijne zonnecellen: 25 tot 30 jaar.

Amorfe
Zonnecellen die worden gemaakt van amorf (vormloos) silicium hebben geen kristallijne structuur, maar worden opgedampt uit silicium. Dat wil zeggen dat silicium wordt verhit op een onderlaag. Het productieproces is simpel en er is relatief weinig silicium voor nodig. Hierdoor zijn de productiekosten laag. Een ander voordeel van amorf silicium zonnecellen is dat ze een hoge gevoeligheidsgraad hebben, waardoor ze relatief veel stroom kunnen produceren tijdens ongunstige weersomstandigheden. Het gebruik van amorf silicium heeft slechts één nadeel: het energetisch rendement van 7% is fiks lager vergeleken met het gebruik van kristallijn. Hierdoor heb je pakweg twee keer zoveel dakoppervlakte (en montageframes) nodig dan wanneer kristallijn wordt gebruikt. Dit maakt amorf silicium niet erg aantrekkelijk voor particulieren met een beperkt dakoppervlakte. Voor bedrijven kan deze technologie wel interessant zijn. De levensduur van amorf silicium zonnecellen is 15 tot 20 jaar.