Verkeersleidingpost ProRail, Roosendaal

In Roosendaal waren de omstandigheden voor de werknemers van de Verkeersleidingspost ProRail niet langer optimaal. De seinzaal was te klein, te donker en uitgerust met een verouderde klimaatinstallatie. Daarnaast waren de omstandigheden ontoereikend voor een werkomgeving die 24 uur per dag, 7 dagen per week in gebruik is. Er is een uitbreiding gerealiseerd in de vorm van een volledig zelfstandig object dat vrij over het bestaande gebouw is geplaatst.

De gevelmaterialisatie

Een plaatsing dicht bij het spoor stelt hoge eisen aan de toe te passen materialen. Deze moeten bestand zijn tegen het agressieve milieu en makkelijk te reinigen zijn. Gladde materialen hebben de voorkeur. Erdo verwerkte glas, aluminium en gladde volkernplaten. In de gevel van het nieuwe volume refereert een doorlopende band aan de oude schakelborden bij de spoorwegen. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt dat de banden in een donkere kleur uitgevoerd zijn, zijn ze opgebouwd uit exact dezelfde plaat als de rest van het volume. De platen zijn alleen in een andere richting opgehangen. Door de vleug in het materiaal licht het materiaal anders op. Soms donkerder, bijvoorbeeld in het felle zonlicht en soms lichter, bijvoorbeeld in de schaduw. De gehele gevel is behandeld met een keimlaag waardoor alle transformatiesporen van de afgelopen dertig jaar weggewerkt zijn.

 

 

Erdo B.V.