Erdo draagt met uniek concept bij aan modernisering en verduurzaming 199 woningen

In samenwerking met Willems Vastgoedonderhoud werkt Erdo aan een omvangrijke en bijzondere verduurzamingsoperatie van 199 woningen van woningcorporatie WoonForte in Alphen aan den Rijn. De wijk krijgt een nieuw architectonisch beeld dat past bij de huidige tijdsgeest. Bovendien gaat de energieprestatie van de woningen van energielabel C naar energielabel A+. De verwachting is dat het project, door alle energiebesparende maatregelen, jaarlijks een zeer grote CO2-reductie oplevert. De bewoners zijn tijdens de ontwerpfase inhoudelijk betrokken bij het ontwerpteam. Zij hebben uiteindelijk in overleg met Willems Vastgoedonderhoud en de architecten van Bloemen Architecten uit Alphen aan den Rijn gekozen voor een moderne frisse uitstraling van de huizen, waarbij verduurzaming en energiebesparing centraal stonden.

Rol van Erdo in dit project

Om een hoge mate van energiebesparing te realiseren is een goede isolatie van dak en gevel van essentieel belang. Erdo zorgt in dit project voor een sterk geïsoleerd nieuw dak, waarop 14 zonnepanelen worden gemonteerd voor energieopwekking. Daarnaast brengen op de nieuwe prefab gevels geheel nieuwe, sterk isolerende beplating aan.

Minimale overlast voor bewoners

Het projectteam heeft in overleg met de buurt een logistiek optimaal traject uitgezet. Daardoor blijft de overlast voor de bewoners, zowel in de eigen woning als in de buurt, tot een minimum beperkt. Bewonerstevredenheid staat voor het projectteam dat de realisatie verzorgt hoog op de agenda. De doorlooptijd per woning is circa 5 werkdagen. Het is de verwachting dat het totale project medio 2020 wordt opgeleverd.

Extra energiebesparende maatregelen

De woningen krijgen zowel dak- als vloerisolatie. Ook monteert het projectteam nieuwe kunststof kozijnen met daarin goed geïsoleerd glas. De woningen krijgen ook nieuwe, volledig geïsoleerde voor-, zij- en achtergevels. In alle woningen komt een warmteterugwinning-installatie, waarmee de warmte van de woning wordt hergebruikt. Verder krijgt elk huis een geavanceerd ventilatiesysteem voor voldoende toevoer van frisse, zuurstofrijke buitenlucht. Energieopwekking vindt plaats door een systeem met zonnepanelen. Om het concept te testen, is recentelijk een eerste demowoning in de wijk gerealiseerd (zie foto).